Cea mai bună metodă contraceptivă este pilula anticoncepțională! ... Băi, mă lași?!

Asta-i pentru toate femeile care au reminder setat în telefon pentru fiecare zi, la aceeași oră, fie vară, fie iarnă, la mare sau la munte - hai sictir cu nazismul ăsta! Pentru toate celelalte - calm yo tits. E ok să nu vrei să te pompezi cu hormoni 21 de zile din 28, pentru că mai există soluții în anul 2021, la atâta amar de vreme după invenția roții.

Dar întâi s-o zicem pe-aia dreaptă. Treaba asta cu un ciclu menstrual la 28 de zile, year in and year out, nu e ceva natural. Adică femeia modernă a ajuns să numere între 350 și 400 de menstre de-a lungul vieții, whereas într-o comunitate tribală din Africa, numărul mediu pe care l-au experimentat membrele fertile ale grupului a fost de două, în decursul a doi ani și ceva, cât a durat studiul. Asta se cumulează într-o medie de aproximativ 100 de menstre în total, de la pubertate și până la menopauză1. Implicațiile diferențelor care reies de aici sunt multiple, iar pe mine m-a lovit cel mai rău asta cu grounds for cancer cells. Treaba e că la fiecare ovulație, un ovul pur și simplu sparge peretele ovarului, iar celulele rămase trebuie să se dividă pentru a se reproduce, astfel încât să “vindece” golul rămas. Ăsta-i momentul în care pot apărea celulele canceroase, iar pentru o femeie, cu fiecare ciclu menstrual pe care îl experimentează și deci, odată cu înaintarea în vârstă, riscul ăsta crește exponențial. Ugh, too much medicinal mumbo-jumbo, cert e că am stabilit din prima că mi se pare mega dubios tot circul cu ciclul ăsta, tho' no one asked me - but what the actual feck.

Iar acum, înainte să trecem la alternativele de preferat pilulei, uite de ce cred eu că anticoncepționalele sunt bad news.

Don't forget to stock up on our compulsory freebies! Art by @kallistadraws

Don't forget to stock up on our compulsory freebies! Art by @kallistadraws

Că poa' să-ți dea cu virgulă la sănătate.

Studii peste studii au demonstrat că există o legătură strânsă între cantitatea de estrogen și progestin la care celulele sunt expuse de-a lungul timpului și apariția cancerului la sân2. Ca să ne-nțelegem, estrogenul și progestinul sunt fix hormonii din compoziția oricărei pastile contraceptive. Iar țesutul glandelor mamare este mai susceptibil la dezvoltarea celulelor canceroase, atunci când a fost bombardat 21 de zile din 28 cu acești hormoni, ani la rând. Plus că e adevărat, am citit peste tot prin reviste pentru femei, pe site-uri de wellness și prin articole plătite că sunt mituri alea cu creșterea apetitului, luarea în greutate și multe alte undesirables, deși cred că fiecare femeie cunoaște cel puțin o "soră de suferință" care s-a lovit in real life de problemele astea, cauzate de pilula vieții (sic). Mai multe despre efecte adverse, într-un paragraf ulterior.

Că plm, am o viață.

Nu știu cum ești tu, dar eu dacă m-am întins pe canapea să Netflix and chill, poate să sune și mama lor de remindere, că s-a dus totu’ pe apa proverbialei Sâmbete. Eu nu mă responsabilizez acum fuguța, ia să punem pauză la serial, haide repede-repede la gentuță/dulăpiorul din baie/coșulețul de pe masa de cafea or wherever you keep your weird shit și țaca-paca până la bucătărie să luăm un păhăruț cu apă. Că doar nu bei apă de la chiuveta din baie, you animal, în timp ce Brita aia cu filtrul neschimbat de luni de zile te așteaptă loială pe masă. Alooo, făceam și eu ceva, gen am o viață și nu las o pilulă să-mi organizeze programul, știi ce zic?

Că multe efecte adverse.

Oricum aș da-o, lista aia lungă de reacții înregistrate pe perioada testelor clinice îmi provoacă, la rândul ei, o reacție - erm, thanks, but no thanks. Și-acum parcă vă și aud - dar uite și efectele pozitive, they outweigh the negatives! Ca să citez un filosof în viață - băi, mă lași?! Dacă argumentul e că este mai de bine ce-i de bine decât este de rău ce-i de rău, m-ai cam pierdut. (ba-dum-tss). Adică nu mă pune să închid un ochi și să mă uit cu ăla rămas doar la partea bună, că nu prea merge așa. Exhibit A: Ion al meu se duce la muncă, face și de mâncare, mai face și curat… atâta că o dată la câteva luni mă bate, da’ cine se mai uită la asta, când e așa bărbat de casă?! I rest my case.

joey

Da, luând în considerare toate chestiile astea, eu am ajuns la 33 de ani și nu am luat pastile contraceptive decât vreo două săptămâni, pe la 14 ani. Cum am ajuns la cutia aia de Logest e o poveste chiar amuzantă, I'll footnote it here3, in case you've got more time to waste.

Și iaca am ajuns aproape la final, deci mai am doar de listat celelalte opțiuni contraceptive disponibile pe piață. Păi da, doar le listez, că doar nu credeați că încep acum, la al 821-lea cuvânt, un plug pentru mai știu eu ce brand. Mommy ain’t making no dough here. Și disclaimer, pentru că 2021 și pentru că sunteți niște flori sensibile: discută înainte cu medicul tău și stabilește împreună cu el care este cea mai bună metodă pentru tine. Un articol de pe net nu e o recomandare medicală.

Așadar:

SOFT CORE - prezervativul masculin, prezervativul feminin, dispozitivele intrauterine (sterilet Cu sau Au), diafragma, buretele vaginal.

HARD CORE - sterilizarea (masculină sau feminină) - oh no, she didn’t :|

Unde mai pui că în cabinetele de planning familial, dar și la unii medici de familie, reprezentanții producătorilor de produse contraceptive asigură stocuri pentru a fi distribuite gratuit pacienților. Tot ce trebuie să faci este sa întrebi și, cel mai sigur, vei primi.


  1. Interesant de citit, se notează și parcursul a două membre infertile ale tribului, care au experimentat 29, respectiv 23 de menstre pe parcursul celor doi ani. 

  2. Uite unul dintre ele povestit mai pe larg aici, unde se punctează și diferența dintre stilul de viață japonez și cel american, adică femeile japoneze au risc diminuat de cancer datorită stilului de viață, pe când she-yankees își cam dau singure cu bățu-n roată. 

  3. Cu ochii plini de steluțele inocenței și un calendar menstrual din BravoGirl, care mi-a arătat că am un ciclu neregulat, am ajuns la o tanti ginecolog din Policlinica de la 34, din Dr. Taberei. Tanti maxim relaxată, cu zâmbetul pe buze, mă ascultă și prompt îmi spune că este nevoie de un consult, mai exact o ecografie transvaginală, ca să vedem cu ce ne confruntăm. Să nu-mi fac griji, nu e o procedură dureroasă, doar puțin inconfortabilă. Eu-s de fel o persoană destul de on edge, adică acum la maturitate (hai ca poți!) sunt mai calibrată și mai rațională, știu să-mi controlez tumultul interior, dar la 14 ani... "puțin inconfortabil" a însemnat pentru copila din mine că voi experimenta o senzație de nedescris și de nesuportat, nu mai ies vie de aici, o să mă traumatizeze tanti asta pe viață. Și-așa plăpândă și tremurândă, cu sufletul strâns și respirația tăiată, m-am dezbrăcat și m-am întins pe patul din spatele paravanului, crăcănată cum nu știam că se poate (little did I know about the future...). Tanti s-a așezat pe scaunul de lângă pat și mi-a explicat, cu un ton calm și liniștitor, fiecare mișcare pe care o făcea. Sterilizăm transductorul, desigilăm un prezervativ, îl aplicăm, punem niște lubrifiant, totul o să fie OK, o să simți doar o senzație de rece, din cauza gelului. Începem, da? N-are rost să devin și mai grafică mai departe, important e că deși inițial a fost, recunosc, mega-dubios, nu am simțit nevoia să o iau la sănătoasa, tanti doctor vorbea non-stop cu mine și chiar a reușit să mă liniștească, făcând procedura easily bearable. Iar în timp ce se tot uita ea pe ecran și-mi povestea despre ovare si chisturi și cauze și efecte și nebunii, a strănutat. Măi nene, dar a strănutat într-un mare hal, un strănut din ăla de cutremură munții și sperie animalele, soarele se ascunde după nori și toți oamenii rămân încremeniți la auzul doom-ului. Iar în timpul acestui strănut, care i-a convulsionat întregul corp ca-ntro mișcare de breakdance, ea a rămas cu mâna strâns încleștată pe transductorul care era... în mine. N-ar fi o exagerare să spun că am strănutat împreună cu ea, eram o simbioză perfectă și ne-am mișcat într-o armonie care mă duce cu gândul la un breakdance marca Les Twins. God bless both of us! Ei bine, au urmat scuze, embarrassment, toate cele pe care le intuiești, iar apoi m-am îmbrăcat și ne-am întors la birou. Unde ghici ce? Tanti a luat un rețetar și mi-a prescris Logest. Eu am mulțumit și am plecat fuguța la farmacie, am cumpărat cutia de anticoncepționale și am început să le iau. M-am oprit pentru că am aflat că un astfel de tratament medicamentos ar trebui prescris în urma unor analize, iar tanti doar mi-a strănutat în vagin și cam atât, iar apoi a decretat - Logest! Așa că la cei 14 ani ai mei, nici nu m-am întors în cabinetul ei să-mi ridic fustele la ea și s-o acuz de malpraxis, dar nici nu am programat un alt consult, la un alt medic ginecolog, în vederea găsirii gral-ului sfânt contraceptiv. Fun times, eh? 

Posted on 19 aprilie 2024. Filed under: Uncategorized.
RSS 2.0 feed. Comment. Send trackback.

Leave a Reply